With respect to you and nature. Co dělá ELKA pro udržitelnost?

With respect to you and nature. Co dělá ELKA pro udržitelnost?

Jako zákazníci můžeme podpořit udržitelnou módu a vlastní udržitelný životní styl mnoha způsoby. Teď se na to ale podívejme z druhého konce. Jak by se měly chovat značky a co pro udržitelnost děláme my v ELKA LOUNGE?  

 

Vize a svědomí

Je samozřejmé, že cílem každého podniku je zisk, ale podle nás nemůže být jedinou motivací. Udržitelné značky mají svoji vlastní vizi, chtějí něco změnit a předávat určité hodnoty. A svědomí? To už je hůře rozpoznatelné a každý podnikatel si ho musí vyřešit sám. Je na každém, jestli chce opravdu předávat hodnoty a věří tomu, co dělá, nebo jestli dělá něco pouze z marketingových důvodů. 

ELKA se nikdy nenechala strhnout vidinou rychlého zisku. Od začátku lpíme na principech, které víc rozebereme níže a z naší vize nikdy neslevíme. Chceme být celosvětovou značkou, která dělá byznys dobře, ale hlavně zodpovědně. 

Množství a lokálnost

Množství je největším úskalím celé módy a jako zákazníci bychom měli nakupovat méně. Musíme ale počítat i s tím, že ne vše dostaneme od lokálních tvůrců. Neexistuje tolik manufakturované síly na pokrytí všech potřeb, zároveň je manufaktura často opravdu neefektivní a není tou nejlepší cestou.

Proč? Protože lidská pracovní síla je prakticky nejdražším článkem veškeré výroby, a to se promítá do ceny výrobku. Pokud má být proces udržitelný a ekologický, musí se počítat s velkou vstupní investicí. Určitě je super vyrobit jeden kus spodního prádla za vyšší cenu místo pěti levných, ale musíme si být jistí, že plnohodnotně nahradí těch 5 levnějších – ať už svojí výdrží nebo přesahem. Bude ho zákazník nosit opravdu 5x déle než levný kousek?

Co s tím? Existují povinná minima, kdy je množství produktů dostatečné pro pokrytí všech vstupních nákladů, ale zároveň nemusí zaplnit místo všech výprodejových regálů nebo outletů. 

Co děláme my? Jsme zastánci respektování technologického pokroku a určitých pravidel, která stanovují adekvátní množství i ceny. Umožňují nám vyrábět odpovědně a jsou stále odpovědné i na cenové úrovni. Dají tak lidem možnost investovat i do ostatních prospěšných odvětví. Kromě surových materiálů jako je bavlna nakupujeme vše od tuzemských výrobců nebo dodavatelů – a to od krabiček přes cedulky, po finální úpravu látek a kompletní výrobu. Nakupujeme vždy takové množství, aby cenově bylo efektivní, ale zároveň nás nenutilo prodávat zboží s minimální marží.   

Marže a zbytné náklady

Čím větší je její marže, tím má značka šanci dělat věci lépe – ať už déle hledat dobré dodavatele, vyvíjet nové produkty, nebo třeba psát blog o udržitelnosti.

Zbytné náklady jsou například náklady na marketing, balení, nájem na nejdražší ulici ve městě pro značkovou prodejnu a další věci, které by značky dělat nemusely a tím pádem neplýtvaly svoji marži mimo potřebná místa, jako je zlepšování produktů, procesů výroby a také své udržitelné stopy. 

Co děláme my? 95% našich prodejů tvoří náš e-shop, díky kterému nemáme tolik zbytných nákladů. Vymysleli jsme koncept Your Moments, kdy fotíme skutečné lidi doma a nemusíme tak platit drahé modely a pronájmy umělých prostředí. Snažíme se také neustále snižovat výdaje na marketing a vracet drtivou většinu získaných peněz zpět na zlepšování všech procesů.

 

Využívání správných materiálů

Umělé materiály nevznikají přirozeně, nedají se dobře recyklovat a nefungují dobře na vašem těle. Recyklované materiály jsou skvělé, ale je to hlavně o jejich vhodné kombinaci, aby se daly recyklovat znovu. Všechny značky by se navíc měly snažit neplýtvat ani doplňkovým materiálem jako jsou cvočky, visačky, odznáčky nebo jen polyesterové cedulky. To na přírodních materiálech není potřeba. Komplikuje to recyklaci, vyžaduje zbytečné náklady a spotřebu energie. 

Co děláme my? 80% našich prodejů tvoří produkty ze 100% bavlny. Naši oblíbenci jsou bavlna, bambus a modal, které doporučujeme, když hledáte příjemné a funkční prádlo. Poslední dobou přecházíme na BIO bavlnu s potřebnými certifikáty. Používáme micromodal a hledáme jeho ještě přírodnější alternativu. Přecházíme na kompletně bavlněné cedulky nebo přírodní knoflíky. Využíváme plně recyklované obaly včetně přírodních papírových lepenek s přírodním lepením. Nepoužíváme žádné zbytečné upevňovače na visačky a u naší značky nenajdete ani jeden zbytečný kousek plastu. Produkty potiskujeme přírodními barvami a snažíme se nekombinovat materiály dohromady, kromě toho, kde to je nezbytné. 

 

Doprava a distribuční řetězec

Pokud značky nakupují všechny materiály z tisíce kilometrů vzdálených zemí (ať už se jedná o visačky nebo cedulky), pak šetří jen tím, že využívají levnější pracovní sílu nebo mají nulové požadavky na udržitelnou ekologickou výrobu. Zákazník si sice pomůže levnějším produktem, ale ne díky efektivnější výrobě. Velkým problémem je i doprava k zákazníkovi ÷ jeden balíček na jednu adresu není ideální a přikláníme se k agregaci zboží na jednom místě. Dalším vhodným způsobem jsou agregované výdejny. 

Co děláme my? 80% naší činnosti probíhá v Česku. Přispíváme na dopravní metodu „Zásilkovnou“ a vyhlížíme, která přepravní služba zavede podstatnou inovaci ve svém oboru a budeme ji také moci využívat. Pokud víte, na čem bychom v tomto ohledu mohli zapracovat, budeme rádi, když nám dáte vědět. 

 

Minimum waste

Není to jen o vyřazení jednorázových obalů. Jedná se o celý systém činností – například výroba více produktů ze stejného materiálu, využívání odpadu z výroby na další produkty, obaly s druhotným využitím, šetření ubrousků na toaletách, investice do soběstačnosti budov atp. V neposlední řadě je to například spolupráce s firmami vykupujícími zbytky textilu.

Co děláme my? Ze zbytků povlečení dostřihneme pár trenýrek, ze zbytku trenýrek zase pár masek a ze zbytku masek zase pár pytlíků. Co udělat ze zbytků pytlíků? Nad tím teď přemýšlíme. Z naší provozovny odejde odpad jen po běžné spotřebe našich zaměstnanců, zbytek končí ve tříděném odpadu a našim zákazníkům zbyde jen obal pro modré kontejnery. K našemu působení nakupujeme prakticky 4 druhy materiálů, které se snažíme využít na co nejvíce produktů. 

Sortiment, basics a bestsellers

Značky mají často pocit, že když nebudou chrlit desítky nových modelů a kolekcí, zákazník přejde ke konkurenci. Vedlejším efektem toho všeho je neustálé plýtvání energie na věci jako nové fotografie, videa, vývoj produktu, reklama a další. Efekt? Pouze spotřebovaná energie, suroviny, levné produkty koupené k jednorázovému použití.

Co děláme my? Opustili jsme proces kolekcí, novinky děláme postupně a méně. Snažíme se monitorovat naše bestsellery a zaměřujeme se na basic kousky, které budou „made to last” a nás nebudou stát každý kvartál spoustu nových nákladů. 

 

Transparentnost

Určitě jste se setkali s výroky velkých řetězců. Na jedné straně máme udržitelnost, na té druhé zase plné regály zboží s podhodnocenou tržní cenou. Stejné je to například s využíváním certifikátů. Bohužel, spousta značek si myslí, že když má certifikát například látka, mohou jej použít na celý produkt, i když jej potisknou nepřírodními barvami nebo opatří haldou zbytečných doplňků. 

Co děláme my? Jdeme s kůží na trh. U každého produktu uvádíme certifikáty všech komponentů. Nepíšeme, že jsme dokonalí. Víme, že udržitelnost je dlouhá cesta a chceme na všem pracovat, ale musíme ctít i všechny ostatní potřeby našeho fungování. Stejně tak víme, že bychom mohli být ještě více aktivní v podpoře udržitelných projektů, ale stále se držíme myšlenky, že prvním krokem je odladění našich hlavních aktivit a teprve poté se můžeme pustit do podpory jiných. Nedává nám smysl škodit a podporovat ty co to napravují. 

 

A pro tohle všechno jsme se rozhodli pro slogan With respect to you and nature, který není nijak originální, ale objektivně shrnuje všechny myšlenky, které stojí za našimi produkty.

Zpět na blog