4 tipy, jak pečovat o len

4 tipy, jak pečovat o len

Len je udržitelný materiál jak z hlediska původu, tak výdrže – při správné péči totiž lněné oblečení i povlečení můžete používat roky. A oproti jiným tkaninám, len umí být dokonce čím dál příjemnější. Jak na péči o tento 100% přírodní materiál?

1. Len perte co nejméně a na nízkou teplotu

Čím šetrněji budete se lnem zacházet, tím déle vám vydrží. Někdy ho stačí místo praní vyvětrat. Když už to jinak nejde, pak doporučujeme dát ho do pračky na 30°C, ideálně nemíchat s jinými materiály. Použijte ekologický prací prostředek a rozhodně se vyhněte aviváži. Lněné kousky s potiskem obraťte naruby.

2. Lněné oblečení i povlečení sušte venku

Sušička přírodnímu vláknu může ublížit, proto je lepší lněné kousky sušit pověšené a vypnuté na šňůře, a to nejlépe venku ve větru. Ale pozor, nevystavujte len přímému slunci. Pokud vám nezbude nic jiného, než pověsit len doma na sušák, vůbec to nevadí, lněná tkanina totiž schne velmi rychle.

3. Len žehlete navlhčený

Len je ze své podstaty mačkavý, ale to je nakonec jedna z věcí, proč ho máme tak rádi. U žehlení lněného oblečení, utěrek nebo povlečení nemusíte být opatrnější než u jiných materiálů. Žehlete len ještě vlhký, nebo napařovací žehličkou, nebojte se vysokých teplot. Světlá tkanina vydrží hodně, tmavou otočte naruby, abyste se vyhnuli bílým mapám.

4. Lněné oblečení věšte vždy na ramínko

Len vyžaduje vzdušnost a i kvůli mačkavosti dává smysl nechat ho vždy vyvěšený. Např. lněné povlečení zkuste jednou za čas aspoň vyvětrat z okna nebo na zahradě.

Jak navrhujeme lněné kousky ELKA LOUNGE?

Všechny naše produkty ze lnu mají speciální změkčovací úpravu Extra SoftFinish. Košile, kimona, kalhoty, šaty i povlečení vás tak překvapí svou jemností, která je po vyprání ještě výraznější. Pokud len milujete, ale zdá se vám, že je vhodný jen na léto, přečtěte si náš článek, proč je lněné oblečení vhodné po celý rok.

 

 

Zpět na blog